Monday, April 11, 2011

Jõulutoidud

Eesti jõulutoidud: mulgikapsas, hapukapsas, verivorst, sült, kartulikruubipuder sealihaga, kama, piparkoogid, ahjukartulid, kringel, kartulisalat


Kartulikruubipuder sealihaga/Mulgipuder
Valmistusained:
1 kg kooritud kartuleid (pudru)
1 l vett
100 g odratangu
soola

Kastmeks:
1-2 sibulat
100-150 g pekiga läbikasvanud sealiha
soola

Valmistamine:
1. Pane kartulid soolaga maitsestatud vette, puista pestud ja nõrutatud tangud neile peale. Hauta kaane all madalal kuumusel, kuni tangud on täiesti pehmed. Kartulid valmivad tavaliselt juba varem. Sega poti sisu puulusikaga enam-vähem ühtlaseks massiks ja maitsesta vajadusel soolaga.
2. Kastmeks kuumuta pannil madalal kuumusel tükeldatud sealihast rasv välja ja lase pruunistuda. Lisa juurde hakitud sibul ja maitsesta soolaga.
3. Tõsta puder taldrikutele, tee iga portsjoni keskele süvend ning tõsta sinna pekikastet.
Paku juurde külma piima.

Verivorst
Valmistusained:
2,5 l vett
1 l verd
1 kg odrakruupe
soola
500 g seapekki
300 g sealiha
pipart
vürtsi
majoraani
300 g valget sibulat
2 sl võid
10 m seasoolt

Valmistamine:
Pese kruubid ja pane kuuma vette. Keeda nõrgal kuumusel. Kui kruubid on paisunud, lisa maitseained ja kuubikuteks lõigatud sealiha. Sega ja hauta. Hautamise ajal putru segada ei tohi, sest puder peab olema sõmer, kruubiterad peavad jääma eraldi. Valminud pudru lase veidi jahtuda, lisa siis hakitud ja võis kuumutatud sibul ning läbi sõela kurnatud veri ja kergelt pruunistatud kuubikuteks lõigatud pekk. Täida sooled pudruga (mitte liiga täis), seo soolte otsad kinni ja keeda vähese soolaga maitsestatud vees. Kuumuta aeglaselt ja ainult keemiseni (muidu sooled lõhkevad) 10-15 minutit, olenevalt soolte jämedusest. Pärast veest väljatõstmist aseta vorstid üksteise kõrvale jahtuma.
Õhku võib välja lasta torgates vorsti auke kahvli või hambaorgiga.
Pann määri rasvaga, aseta vorstid pannile. Peale ja kõrvale pane rasvase sealiha viilud. 

Prae ahjus. Serveeri koos pohlakeedise või kõrvitsasalatiga.


Kama
hapupiim või keefir
kamajahu
kodune pohlamoos
suhkur

Valmistamine:
Kamajahu ja hapupiim tuleb omavahel ära segada. Lisada ühe tassi kohta veidi suhkrut ja 1 tl pohlamoosi. Kaunistuseks lusikaotsaga pohlamoosist pohlatükikesi.

Mulgikapsad
0,75-1 kg hapukapsaid
0,5 kl tangu või kruupe
400-500 g pekist sealiha
(1-2 mugulsibulat)
soola
suhkrut
vett

Valmistamine:
1. Pane kapsad keedunõusse, nende peale pestud tangud ja liha. Vala vesi peale nii, et kõik ained oleksid kaetud ja hauta tasasel kuumusel kaanega kaetult, kuni kõik toiduained on pehmed. Kontrolli aegajalt, et vesi ei keeks ära ja kapsad ei kõrbeks.
2. Maitsesta soola ja suhkruga.
Hakitud sibulad võid lisada algul või vähese rasvaga läbikuumutatult keetmise lõpul.
Serveeri keedetud kartulitega. Mulgikapsaid võid kasutada ka hautatud lihatoitude lisandiks.

No comments:

Post a Comment